Wat kan je doen voor een betere nachtrust?

Weinig slapen zorgt voor weinig energie en is ook niet goed voor je gezondheid. Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar het aantal uur dat iemand moet slapen. Dit verschilt per leeftijdscategorie, maar over het algemeen heeft een volwassen persoon tussen de 7 en 9 uur slaap nodig per nacht. Er zijn verschillende redenen te verzinnen waarom iemand een weinig nachtrust heeft en mogelijk een slaapgebrek. Zo kan iemand stress hebben door het werk, zijn de slaapgewoontes van de partner anders of valt iemand misschien moeilijk in slaap. In dit artikel kan je lezen wat je kan doen om de optimale nachtrust te krijgen.

Tijdstip

Het belangrijkste van slapen is dat je een bepaald ritme hebt. Ritme en rond dezelfde tijd naar bed gaan en opstaan kan de nachtrust sterk verbeteren. Reken voor jezelf dat je tussen de 7 en 9 uur slaap nodig hebt. Dit betekent ook dat je iets eerder naar bed moet gaan. Mensen hebben ook tijd nodig om in slaap te komen. Kom je niet makkelijk in slaap? Dan kan je ook even rustig wat lezen of iets van muziek aan zetten. Overdag slapen en een dutje doen klinkt fijn, maar is vaak niet bevorderend voor de nachtrust. Een dutje kan zorgen voor dufheid en ook voor het moeilijk in slaap komen in de avond.

Slaapomgeving

De slaapkamer is erg belangrijk voor een goede nachtrust. Het belangrijkste van de slaapkamer is natuurlijk het bed. Er wordt dus ook aangeraden om niet te veel geld te willen besparen op de aankoop van een bed. Het matras van het bed is belangrijk voor de rust van uw spieren en is dus ook verschillend per persoon. Er zijn veel verschillende soorten matrassen, maar die functioneren alleen goed als je een goed bed frame en een goede bedbodem aanschaft. De meest verkochten en populairste bedbodems zijn lattenbodems. Naast lattenbodems kan je ook kiezen voor een spiraalbodem of een schotelbodem. Een lattenbodem is vaak goedkoper en biedt genoeg stevigheid voor je matras. Naast het bed is het ook van belang dat de rest van de slaapkamer rust uitstraalt. Dit kan je creëren door het beddengoed, kleerkasten, nachtkastjes, kleur van de muren en de vloer. Een goede nachtrust krijg je ook met een rustige omgeving.

Lees tip:  Een diepe duik in comfort en stijl met Dekbedgekte

Tempratuur

De tempratuur is ook een factor voor slecht slapen. Veel mensen vinden het lastig slapen in hoge tempraturen of lage tempraturen. Een goed deken en kussen is erg belangrijk. Om de goede kamertempratuur te creëren moet zorgen voor goede ventilatie, door bijvoorbeeld een raam op een kier te zetten, en moet je ervoor zorgen dat de tempratuur rond de 18 graden is. Dit is de tempratuur die volgens onderzoekers het beste is voor de nachtrust van de mens.

Activiteiten voor het slapen

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om snel in slaap te komen en een goede nachtrust te krijgen. Let goed op het eten en drinken. Er wordt afgeraden om alcohol te drinken net voor het slapen gaan. Ook wordt afgeraden om nog te eten net voor het slapen gaan. Het is belangrijk dat de geest moe is. Wat ook niet helpt is het bezig zijn met allerlei elektronische apparaten voor het slapen gaan. Een computer, telefoon of ander apparaat geeft veel licht en kan het in slaap komen verstoren. Om het lichaam moe te krijgen wordt ook aangeraden om aan het begin van de avond te sporten. Naast sporten is het ook handig om misschien een wandeling te maken of andere oefeningen te doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *