Ben jij vaak ontzettend moe, zelf na een nacht lang slapen? Heb je wat overgewicht en snurk je opvallend veel? Dan bestaat er de kans dat je last hebt van slaapapneu. Dit is in feite een hapering van de ademhaling tijdens de slaap, wat twee verschillende oorzaken kan hebben. De eerste oorzaak is de lokale oorzaak, namelijk een blokkering van de keel door de tong, en de tweede wordt veroorzaakt in de hersenen, doordat de ademhalingsspieren simpelweg geen signaal krijgen om te bewegen. In beide gevallen kan het je dagelijks leven enorm beïnvloeden, en het is het belangrijk om er iets aan te doen. Maar hoe?
Stap 1: Slaapapneu herkennen
De eerste stap is natuurlijk het herkennen van de apneus, wat lang niet altijd makkelijk is. Zeker voor mensen die alleen wonen is het moeilijk om te begrijpen waarom ze zo moe zijn, want je hebt niet altijd in de gaten dat je adem stokt als je slaapt. Het zal je partner (als je die hebt) opvallen dat je veel snurkt en geregeld naar adem snakt. Maar als je alleen woont zul je andere symptomen zelf moeten herkennen. Je wordt bijvoorbeeld opvallend vaak wakker, ook om te plassen, of hebt overdreven last van nachtelijk zweten. Regelmatig angstige dromen hebben is ook een signaal dat je niet diep genoeg slaapt, net als een depressief of angstig gevoel en minder zin in seks. De belangrijkste symptomen zijn echter de vermoeidheid die constant aanwezig is. Deze gaat samen met concentratiestoornissen en geheugenproblemen. Kun je vinkjes achter al deze symptomen zetten? Dan is de kans groot dat je last hebt van een te ondiepe slaap als gevolg van apneus.
Stap 2: Slaapapneu onderzoek
Als jij denkt dat je last hebt van slaapapneu zul je allereerst je huisarts moeten contacteren. Deze kan je namelijk voorverwijzen naar een slaapkliniek. Vervolgens maak je daar een afspraak en zul je daar één of meerdere nachten moeten gaan slapen voor een zogeheten apneu onderzoek. Met speciale apparatuur wordt jouw ademhaling gemeten, en wordt precies vastgelegd of, en hoe vaak per nacht je een apneu hebt. Meten is weten, en met deze informatie kom je verder. Aan de hand van de uitslag van het apneu onderzoek in de slaapkliniek zijn er diverse oplossingen, waardoor jij voortaan een stuk dieper slaapt.
Stap 3: De oplossing voor slaapapneu
Blijkt uit het apneu onderzoek dat je slaapapneu hebt? Er is gelukkig iets aan doen, zelfs in de meest ernstige gevallen. Allereerst is het belangrijk om af te vallen als je overgewicht hebt. Dat scheelt vaak al veel. Daarnaast kun je jezelf aanleren op je zij te slapen, je kunt stoppen met roken en alcohol, en je hoofd in bed wat hoger leggen dan je torso. Helpt dat allemaal niet? Dan is er speciale apparatuur die je tijdens het slapen kunt gebruiken. In de slaapkliniek kunnen ze je er alles over vertellen, en je helpen met het installeren en gebruiken van dit apparaat. Het is een laatste oplossing, maar wel een effectieve.
Laat een reactie achter