Jeuk onder de dekens: hoe je rustig kunt slapen met een huidallergie

Een goede nachtrust is essentieel voor een gezond leven, maar huidallergieën kunnen het je behoorlijk lastig maken om lekker te slapen. In deze blog bespreken we de oorzaken van huidallergieën, de symptomen en hoe je ze kunt voorkomen. Daarnaast gaan we in op de voordelen van de juiste hoeslakens voor mensen met huidallergieën.

Oorzaken van huidallergieën

Er zijn verschillende factoren die huidallergieën kunnen veroorzaken:

 • Huismijt: Een veel voorkomende boosdoener is de aanwezigheid van huismijt in beddengoed. Deze minuscule beestjes kunnen zich snel vermenigvuldigen en veroorzaken allergische reacties bij veel mensen.
 • Chemische stoffen: Beddengoed kan ook chemische stoffen bevatten die huidirritatie veroorzaken. Veel fabrikanten gebruiken bijvoorbeeld pesticiden en vlamvertragers bij de productie van beddengoed, wat irritatie en allergische reacties kan veroorzaken bij mensen met een gevoelige huid.
 • Allergenen in beddengoed: Tot slot kunnen allergenen zoals pollen, dierenharen en schimmelsporen ook huidallergieën veroorzaken bij mensen die hier gevoelig voor zijn.
 • Symptomen van huidallergieën

Huidallergieën kunnen diverse symptomen veroorzaken, waaronder jeuk, roodheid en uitslag:

 • Jeuk: Het meest voorkomende symptoom van huidallergie is jeuk. Dit kan variëren van mild tot ernstig en kan leiden tot slapeloze nachten.
 • Roodheid: Roodheid van de huid is een ander veelvoorkomend symptoom van huidallergieën. Dit kan gepaard gaan met zwelling en ontsteking.
 • Uitslag: Huiduitslag kan ook optreden bij huidallergieën. De uitslag kan zich uiten als kleine rode bultjes, blaren of schilferende plekken op de huid.

Hoe voorkom je allergische reacties?

Er zijn verschillende manieren om allergische reacties te voorkomen tijdens het slapen:

 • Kies voor hypoallergeen beddengoed: Hypoallergeen beddengoed is speciaal ontworpen om allergische reacties te minimaliseren. Het is gemaakt van materialen die minder snel allergenen vasthouden en kan een groot verschil maken voor mensen met huidallergieën.
 • Regelmatig wassen: Was je beddengoed regelmatig om allergenen zoals huismijt en pollen te verwijderen. Een wasbaar dekbed helpt om allergische reacties te voorkomen.
 • Gebruik milieuvriendelijke wasmiddelen: Kies voor milieuvriendelijke en hypoallergene wasmiddelen om irritatie door chemische stoffen te voorkomen.
 • Dekbedden zonder overtrek
Lees tip:  Hoe krijg je de beste hypotheekadvies

Dekbedden zonder overtrek kunnen een goede oplossing zijn voor mensen met huidallergieën:

 • Voordelen: Dekbedden zonder overtrek zijn vaak gemaakt van hypoallergene materialen en hebben minder naden en plooien waar allergenen zich kunnen ophopen. Bovendien is het eenvoudiger om ze regelmatig te wassen, wat helpt om allergische reacties te voorkomen.
 • Waar let je op bij de aankoop?: Bij het kiezen van een dekbed zonder overtrek is het belangrijk om te letten op het materiaal en de kwaliteit. Kies bij voorkeur voor een dekbed dat gemaakt is van natuurlijke, ademende en hypoallergene materialen, zoals biologisch katoen of bamboe.

Tot slot: Voorkomen is beter dan genezen

Huidallergieën kunnen je nachtrust flink verstoren, maar met de juiste voorzorgsmaatregelen kun je rustig slapen zonder jeuk en irritatie. Kies voor hypoallergeen beddengoed, was je beddengoed regelmatig met milieuvriendelijke wasmiddelen en overweeg een dekbed zonder overtrek voor extra comfort. Zo kun je weer genieten van een ongestoorde nachtrust, ondanks je huidallergie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *