Wat zijn de afmetingen van een 1 persoons dekbed

Wat zijn de afmetingen van een 1 persoons dekbed?

Een dekbed hebben we allemaal nodig. Praktisch iedereen is het zo gewoon om te slapen met een beetje gewicht op zijn lichaam, dat het haast onnatuurlijk voelt om te slapen zonder dekbed. Vroeger kozen mensen meestal voor een deken. Tegenwoordig kiest bijna iedereen voor een dekbed in een overtrek. Maar er is steeds discussie over de grootte van zo’n dekbed. Wat zijn nu de correcte afmetingen voor een 1-persoons dekbed? Je leest het in deze blog.

De grootte van een bed voor 1 persoon

Een bed voor 1 persoon, is normaal gezien 90 centimeter breed, en heeft een lengte van 2 meter. Sommige mensen noemen een bed met een breedte van 140 centimeter ook een 1-persoons bed. Officieel gezien heet zo een bed een twijfelaar. Het is net te groot voor 1 persoon, maar net te klein voor 2 personen. Maar strikt genomen kunnen we er dus vanuit gaan dat een bed voor 1 persoon slechts 90 centimeter breed is.

De afmetingen van het dekbed

Eerst en vooral is het belangrijk om te weten dat er twee soorten dekbedden bestaan. Standaard dekbedden en extra lange dekbedden. Sommige mensen hebben namelijk liever een dekbed dat ze half over hun gezicht kunnen leggen. Een standaard dekbed, heeft afmetingen van 140 centimeter op 200 centimeter.

Een extra lang dekbed daarentegen, is ook 140 centimeter breed, maar heeft een lengte van 220 centimeter. Het valt meteen op dat het dekbed een heel stuk breder is dan de afmetingen van een 1-persoons bed. Dit valt te verklaren, doordat het dekbed steeds wat over beide kanten van het bed moet hangen. Mocht het dekbed dezelfde breedte hebben als het bed, zou de kou er snel onder kunnen.

Lees tip:  Hoe kies je de juiste spiegel voor de slaapkamer?

Standaard of extra lang?

Om te bepalen welk 1-persoons dekbed jij gaat kopen, is het belangrijk dat je kijkt naar de afmetingen van je dekbedovertrek. Mocht je deze ook nieuw kopen, dan maakt het op zich niet zoveel uit. Het hangt er dan puur vanaf wat jij het liefste hebt! Waar je ook rekening mee dient te houden, is de gebruiksperiode van het dekbed. Er zijn namelijk dekbedden op de markt die speciaal voor de zomermaanden, of voor de wintermaanden gemaakt zijn.

Een zomerdekbed is gemaakt van materiaal dat lang koel blijft. Op die manier kan je vlot inslapen tijdens de hete zomermaanden. Een winterdekbed is dan weer speciaal gemaakt om de warmte langer vast te houden.
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *