Wat is de werking waterontharder? 

Een waterontharder is een handige installatie die je thuis kan installeren om ervoor te zorgen dat je drinkwater minder calcium en magnesium bevat. Kalkaanslag is namelijk hardnekkig en kan zowel je huishoudelijke apparaten hun levensduur verminderen, maar het levert ook veel schoonmaakwerk op. Door gebruik te maken van een waterontharder help je dus jezelf ontzettend. De werking waterontharder is verschillend, want er zijn drie methodes waaruit je kan kiezen als je er eentje laat installeren. En natuurlijk moet je rekening houden met de kosten die je wilt maken om te investeren, want elk type heeft zijn eigen kostenpost. Een hele eenvoudige, kleine budget waterontharder kan je al aanschaffen voor 1500euro inclusief installatie, maar ze kunnen oplopen tot meer dan 3000 euro inclusief installatie en eerste jaar onderhoud. 

De werking waterontharder via ionenuitwisseling

Als er gekozen wordt voor een waterontharder dan is de methode met de ionenuitwisseling de meest gekozen variant. Met deze methode wordt het water door een kunststof cilinder gespoeld die gevuld is met kunsthars. De kunsthars bevat namelijk een positieve lading voor de werking waterontharder, welke ook wel ionenuitwisselaars worden genoemd. Het binnenstromende water wordt door de kunsthars heen gespoeld en bevat calcium en magnesium met negatieve lading. Door de uitwisseling van de positieve en negatieve lading wordt het calcium en magnesium uit het water verwijderd. Dit geeft het zachte water zoals we dat kennen en beperkt je kalkaanslag in je huishoudelijke apparaten en leidingen. Als de hars niet meer positief geladen is kan het gereinigd worden met zout zodat opnieuw er een positieve lading ontstaat. 

Lees tip:  Ramen schoonmaken bedrijf: Professionele reiniging voor een helder uitzicht

De werking op basis van osmose

Je kan ook een waterontkalker hebben op basis van osmose. Met deze methode loopt het water door verschillende filters heen onder hoge druk. Door de filters wordt het water gereinigd en vindt er een omgekeerde osmose plaats. Dit is een scheikundige werking waardoor het gehele water wordt gefilterd. Tijdens deze filtering worden ook mineralen en zouten uit het water gefilterd, wat voor drinkwater niet per se de juiste keuze is. Daarom wordt dit type ontharding vaak bedrijfsmatig gekozen. 

De werking waterontharder op basis van elektromagnetisch veld

Een niet bewezen, maar naar ogenschijnlijk werkende methode, is via een elektromagnetisch veld voor de werking waterontharder. Met deze methode wordt er op de leidingen een magneet geplaatst die de werking van de magnesium en calcium verwijdert. Op die manier zou er geen kalkaanslag in de leidingen en in je huishoudelijke apparaten komen. Echter is deze methode tot op heden nog niet wetenschappelijk bewezen.

Welke methode je ook kiest het is lastig om 100% kalkvrij water te krijgen. Het is wel mogelijk om de kalk te beperken en deze zo veel mogelijk te filteren, maar volledig kalkvrij is nagenoeg onmogelijk. Het grote voordeel van een waterontharder is wel dat kalkaanslag vele malen verminderd wordt en het kan zelfs volledig verdwijnen. In Nederland is het water al vrij zacht, maar toch kan je last hebben van kalkaanslag. Met de werking waterontharder kan je de voor jou beste methode kiezen op basis van ionenuitwisseling, osmose of elektromagnetisch veld. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *