Wat is een Mexicaanse hangmat?

Iedereen weet wat een hangmat is, maar wat niet iedereen weet, is dat er allerlei verschillende hangmatten zijn. Dit is echter logisch als je bedenkt dat het principe al eeuwenoud is en bij meerdere culturen ontstaan is. In dit artikel lees je over de Mexicaanse hangmat, één van de meest bijzondere en fotogenieke hangmatten. Grote kans dat je deze hangmat al wel eens op mooie travel foto’s op social media voorbij hebt zien komen. Alles aan deze hangmat is namelijk bijzonder, van de uitvoering tot hoe ze gemaakt worden. Tijd om kennis te maken met de Mexicaanse hangmat.

Is een Mexicaanse hangmat comfortabel?

Ja, Mexicaanse hangmatten worden als de meest comfortabele hangmatten gezien. De reden hiervoor is dat ze geen ondersteunende stok hebben aan de voor- en achterzijde. De hangmat vormt zich dus als een cocon om je lichaam. Je kunt in de hangmat in de lengte liggen en jezelf helemaal van de wereld afsluiten. Ook kun je overdwars liggen, je kunt dan heerlijk schommelen en naar de lucht kijken. Een Mexicaanse hangmat kun je tussen bomen hangen of aan een hangmat standaard. Als je echt gek wilt doen, zou je hem zelfs binnen op kunnen hangen om heerlijk een dutje in te doen. In Zuid-Amerika is dit heel normaal.

Waar zijn Mexicaanse hangmatten van gemaakt?

De Mexicaanse hangmat wordt traditioneel gemaakt van katoen. Door de manier van weven ontstaat een sterk, fijnmazig net. Je kunt dit type hangmat in meerdere formaten krijgen en er zelfs met meerdere personen in liggen. Hoe romantisch is dat! Je moet uiteraard de persoon met wie je erin ligt wel erg lief vinden, want je rolt toch tegen elkaar aan. Doordat er geen kunststof gebruikt wordt in de hangmat is het een duurzame keuze.

Lees tip:  Duik in unieke woonstijlen en opties voor je interieur

Geschiedenis van de Maya hangmat

De Mexicaanse hangmat wordt ook wel Maya hangmat genoemd. Het idee voor de hangmat komt uit het zuiden en midden van Amerika, maar andere bronnen zeggen dat de hangmat uit Brazilië komt. De Mexicaanse hangmatten of Maya hangmatten horen tot de meest elementaire ontwerpen van de hangmat en zouden daarom gezien kunnen worden als één van de eerste hangmatten ter wereld. Het bijzondere is, dat het ontwerp van deze hangmatten, inmiddels eeuwen later, nog vrijwel onveranderd is gebleven. Zelfs de manier van produceren is nog hetzelfde. Je kunt nog steeds handgemaakte hangmatten kopen die op het schiereiland Yucatan in Mexico gemaakt worden. 

Yucatan hangmat

Wanneer je een hangmat koopt die in Yucatan gemaakt is, dan is de kans groot dat dit een handgemaakte, originele Mexicaanse hangmat is. Een leuk idee is, dat van het geld dat jij betaalt voor de hangmat, de families in Mexico die de hangmatten maken, kunnen leven. Door de kwaliteit die van generatie op generatie doorgegeven wordt, kan een Mexicaanse hangmat bij goed gebruik decennialang mee gaan. Je moet alleen oppassen voor knopen of ritsen aan je kleding, want deze kunnen het katoen kapot maken. Overkomt jou dit toch? Een hangmat repareren is niet moeilijk en kan door iemand die handig is, gewoon met naald en draad gedaan worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *