nieuw kozijn

Een nieuw kozijn kopen, waar rekening mee houden?

Het is best mogelijk dat de tand des tijds ervoor heeft gezorgd dat de kozijnen die zich in je woning bevinden zijn aangetast. Dat kan als gevolg hebben dat je geen andere mogelijkheid meer hebt dan ze te vervangen. Een nieuw kozijn kopen lijkt op het eerste zicht natuurlijk een koud kunstje. Je kiest gewoon voor een kozijn die het beste aansluit op de uitstraling van je woning en klaar is Kees… toch? Niet helemaal. Het is namelijk zo dat je tegenwoordig ook rekening dient te houden met tal van andere zaken. Wat bijvoorbeeld te denken van de isolerende eigenschappen waar de kozijnen over beschikken? Voorkom een miskoop door rekening te houden met de onderstaande informatie!

Welke uitstraling verwacht je van je kozijn?

In eerste instantie kan je bij een kozijn kopen natuurlijk niet anders dan even stil te blijven staan bij de uitstraling waarover ze moet beschikken. Wat dit betreft zal je tot de conclusie komen dat de uitstraling van een kozijn uiteraard zeer sterk samenhangt met het materiaal waar gebruik van wordt gemaakt. Zo ogen aluminium kozijnen uiteraard merkelijk strakker dan bijvoorbeeld exemplaren van hout. Deze laatste tref je dan ook doorgaans voornamelijk aan in landelijke woningen. Dit niet in het minst omdat ook de praktische eigenschappen van hout tegenwoordig eigenlijk sterk onderdoen voor de alternatieven die op de markt zijn terug te vinden. In het bijzonder PVC-exemplaren zijn dan ook merkbaar populairder geworden door de jaren heen. Dit niet in het minst omdat ze vergeleken met houten kozijnen merkelijk eenvoudiger te onderhouden zijn. Ook dit is een belangrijke eis waar veel mensen over beschikken bij een gloednieuw kozijn kopen.

Lees tip:  Een diepe duik in comfort en stijl met Dekbedgekte

Hoe onderhoudsvriendelijk moet het kozijn zijn? 

Een houten kozijn kopen was jarenlang de meest voor de hand liggende keuze bij heel veel mensen. Dit omwille van verschillende redenen. Hout was bijvoorbeeld een warm en gezellig materiaal dat over een vrij degelijke isolatie beschikte. Daarnaast was het ook mogelijk om het kozijn van hout in een kleur naar wens te stoppen. Wou je ze bijvoorbeeld in het wit? Dan was dat geen probleem. Na verloop van tijd kon je ze ook eenvoudig in een nieuwe kleur stoppen en ga zo maar door. Toch is een houten kozijn kopen op vlak van onderhoud niet interessant. Ze vereist namelijk aanzienlijk meer onderhoud in vergelijking met kozijnen bestaande uit PVC of aluminium.

Welk budget heb je voor een kozijn kopen beschikbaar?

Tot slot spreekt het voor zich dat je bij een nieuw kozijn kopen ook altijd aandacht zal moeten besteden aan het budget dat je beschikbaar hebt. Aan de hand van je beschikbare budget zal je onder meer een keuze maken tussen verschillende materialen waaruit een kozijn kan worden vervaardigd. Het gaat hierbij dan in de praktijk onder meer om de genoemde materialen eerder op deze pagina. Daarnaast dien je ook rekening te houden met het verschil tussen standaard en een raamkozijn op maat. Deze laatste zijn natuurlijk een stukje duurder, maar daar staat wel tegenover dat ze perfect op maat van jouw wensen kunnen worden gerealiseerd. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *