verstekzaag

5 handige tips voor het kopen van een verstekzaag

Als je graag klust in en om het huis, is het kopen van een verstekzaag een erg goede investering. Met deze zaag kun je namelijk heel nauwkeurig hoeken zagen, waardoor je bijvoorbeeld mooie plinten kunt maken. Maar waar dien je nu precies op letten bij het kopen van zo’n zaag? In deze blog geven we je vijf tips die je kunnen helpen als je een verstekzaag gaat kopen.

Bedenk van tevoren wat je precies wilt zagen

Allereerst is het belangrijk om te bedenken wat je precies wilt zagen met de verstekzaag. Wil je bijvoorbeeld precieze hoeken zagen in de plinten van je woonkamer? Of ga je juist tuinmeubels maken waarbij je ook hout in verschillende diktes en breedtes gaat zagen? Voor elke klus is namelijk een andere soort verstekzaag het meest geschikt. Kijk daarom goed naar de specificaties van de zaag voordat je hem koopt, zodat je zeker weet dat je een goede keuze maakt.

Ga voor een zaag met goede zaagbladen

Een ander belangrijk aspect van een verstekzaag zijn de zaagbladen. Deze zijn namelijk bepalend voor de nauwkeurigheid van de zaagsnede en voor de levensduur van de zaag. Kies daarom voor een verstekzaag met goede zaagbladen van hoogwaardig materiaal. Vaak kun je ook losse zaagbladen kopen, zodat je deze kunt vervangen als ze bot zijn geworden.

Denk aan de grootte van de zaagtafel

Een verstekzaag heeft ook een zaagtafel, waarop je het te zagen materiaal legt. Het is belangrijk om te kijken naar de grootte van deze zaagtafel, omdat je dan weet welke afmetingen je maximaal kunt zagen. Als je bijvoorbeeld grote balken of platen wilt zagen, dan is het handig als de zaagtafel groot genoeg is. Bedenk van tevoren dus goed wat je precies wilt gaan zagen en kies op basis daarvan een goede zaagtafel.

Lees tip:  Het verschil tussen een dekbed van ganzendons of kamelenharen

Let op de verstekmogelijkheden

Het woord ‘verstek’ zit natuurlijk niet voor niks in de naam van deze zaag. Het is dan ook belangrijk om te kijken naar de verstekmogelijkheden van de zaag. Hiermee bedoelen we de hoeken waarin je kunt zagen. Voor de meeste klussen is een zaag die maximaal tot 45 graden kan zagen voldoende, maar in sommige gevallen wil je ook hoeken van 60 graden kunnen zagen. Check dus goed welke verstekmogelijkheden de zaag heeft voordat je hem aanschaft.

Bedenk wat voor extra functies je wilt

Tot slot zijn er nog enkele extra functies waar je op kunt letten bij het kopen van een verstekzaag. Denk bijvoorbeeld aan een stofzuigeraansluiting, waarmee je het zaagsel gelijk weg kunt zuigen. Ook zijn er zaagmachines waarbij je de zaaghoogte makkelijk kunt instellen, wat handig kan zijn als je vaak met verschillende houtdiktes werkt. Bedenk van tevoren goed wat voor functies voor jou belangrijk zijn en kies op basis daarvan je verstekzaag uit.

Conclusie

Een verstekzaag is een handige tool voor de klusser, maar het is wel belangrijk om op een aantal zaken te letten bij het kopen ervan. Zo dien je bijvoorbeeld goed bedenken wat je wilt zagen en welke zaagbladen en verstekmogelijkheden hierbij passen. Daarnaast is de grootte van de zaagtafel en de eventuele extra functies ook belangrijk om over na te denken. Door deze tips in je achterhoofd te houden, kun je een weloverwogen keuze maken bij het kopen van een nieuwe verstekzaag.
Bron: Toolmax

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *