Tips voor het kopen van een matras en kussen

 

Het kopen van een nieuw matras is vaak een flinke investering. Het is daarom belangrijk dat je goed onderzoek doet en de juiste matras uit kiest. Het kan zijn dat jouw buurman een hele andere matras nodig heeft dan jij – afhankelijk van persoonlijke voorkeuren, slaapgewoontes en lichamelijke klachten. Hieronder vind je tips voor het kopen van een juiste matras.

Een nieuw matras moet natuurlijk niet alleen van goede kwaliteit zijn, maar moet ook nog eens lekker liggen. De Consumentenbond voert jaarlijks testen uit voor het vinden van de beste matras. Hierbij besteedt het aandacht aan de gemeten hardheid van de matras, de belangrijkste materialen van de matraskern, garantie, retour- en probeer voorwaarden, verkrijgbare afmetingen en de geschiktheid voor verschillende soorten bedbodems. Kortom, er is genoeg te bespreken.

Welke soorten matrassen zijn er?

Er zijn verschillende soorten matrassen verkrijgbaar – denk aan de pocketvering, schuim, latex en gel. Bij de pocketvering variant zijn metalen veren in een apart zakje verpakt. De kern van de veren is bedekt met schuim of andere materialen. Daarnaast hebben we matrassen die van schuim gemaakt zijn. Eigenlijk zijn in bijna alle matrassen schuim verwerkt. De soorten schuim die gebruikt worden zijn koudschuim en traagschuim. Daarnaast kennen we latex matrassen. Deze bevatten natuurlijk of synthetisch schuimrubber, dat wordt aangeduid als latex – een stof dat comfortabel aanvoelt maar het ventileert vaak niet goed.

Tot slot kennen we de matrassen die van een gel gemaakt zijn. Over het algemeen zijn in de meeste matrassen een beetje schuim verwerkt. Overige materialen die veel gebruikt worden, zijn: vezels, bonellvering en een waterbed. Het is belangrijk dat je goed kijkt na de materialen waarvan de matrassen gemaakt zijn. Wanneer je in de zomer veel aan het zweten bent, is het bijvoorbeeld belangrijk dat je een matras koopt die goed ventileert, zodat alle zweetdeeltjes niet in het matras blijven zitten.

Zegt de prijs iets over de kwaliteit van het matras?

Zoals al eerdere aangegeven verschillende prijzen van matrassen behoorlijk. Uit onderzoek van de Consumentenbond zegt de prijs van het matras helemaal niets over de kwaliteit ervan. De duurste matras die de Consumentenbond heeft getest was € 1700 maar deze matras scoorde regelmatig, terwijl een matras voor € 450 als beste uit de test kwam. De matras die als beste koop gezien werd, kostte slechts 100 euro.

Daarbij raadt de Consumentenbond aan om niet alleen naar de prijs te kijken. Het is belangrijk dat je voor een winkel kiest die goed en eerlijk advies geeft. Wanneer je bij een winkel naar binnen loopt met goede service mag je het matras soms uitproberen en ruilen als deze niet bevalt. Wanneer je een matras op het internet koopt, wordt deze vaak opgerold in een door geleverd. De Consumentenbond geeft aan dat dit verder geen gevolgen heeft voor het matras. Na verloop van tijd neemt het matras zijn gebruikelijke vorm aan en dan is er niets aan de hand.

Welk matras kopen bij rugpijn?

Wanneer je last hebt van je rug dan is het belangrijk dat je hier rekening mee houdt. In dit geval zijn namelijk niet alle matrassen geschikt. Mensen die last hebben van hun rug hebben vaak baat bij matrassen met comfortzones. In dit geval kun je het beste kiezen voor matrasvullingen, zoals pocketveren en schuimvulling die uit verschillende blokken van hardheid bestaan. De vullingen die je beter kunt ontwijken, zijn de traagschuim en latex.

Je zult dus het een en ander moeten weten van matrassen voordat je er eentje kunt kopen. Meer weten over het kopen van matrassen en kussens? Op deze website vind je meerdere matrassen die positief uit de test van de Consumentenbond zijn gekomen. Het is dus absoluut de moeite waard om hier een kijkje te nemen mocht je op zoek zijn naar matrassen en kussens van een goede kwaliteit.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.