Stompe deur buiten

Als je naar buitendeuren kijkt zijn er grofweg twee soorten deuren: stompe deuren en opdekdeuren. Het verschil tussen deze twee is dat een stompe buitendeur helemaal in het kozijn valt en wordt afgehangen met scharnieren. Het voordeel van stompe deuren is dat deze minder gevoelig zijn voor inbraak. De meeste buitendeuren zijn tegenwoordig vrijwel altijd stomp. Een opdekdeur valt deels op het kozijn (de opdekrand) en wordt afgehangen met speciale paumelle scharnieren. Een opdekbuitendeur laat minder tocht door en is daarnaast gemakkelijk te plaatsen. Het kozijn bepaalt in principe wat voor soort deur geschikt is. Een kozijn met een diepe sponning is alleen geschikt voor stompe deuren.

 

Verschillende soorten stompe buitendeuren

Stompe deuren voor buiten zijn in veel verschillende soorten verkrijgbaar. Elke buitendeur is in principe verkrijgbaar als stompe deur. U kunt daarnaast kiezen uit deuren met en zonder glas, met of zonder panelen.

 

Zelf samenstellen

Vaak kun je je stompe deur zelf samenstellen. Je kunt kiezen voor een standaard deur of maatwerk. Daarnaast bepaal je de maten van de deur. Hiervoor moet je goed meten. Ook is het belangrijk om te kijken naar de draairichting van de deur, stompe deuren zijn zowel rechts- als linksdraaiend te plaatsen. Vervolgens kies je hoe je de deur wilt laten voorzien van een slot. Afhankelijk of het een rechts- als links draaiende deur is wordt de plaats van de slotgat frezing aangebracht. Je kunt ook zelf bepalen wat voor soort deurkruk of knop je wil en welke scharnieren je wilt gebruiken voor je buitendeur. Uiteraard kun je bij de keuze voor een deur ook een nieuw kozijn kiezen. Dit alles is afhankelijk van de rest van de indeling en inrichting van je huis.

 

Afhangen

Stompe deuren worden afgehangen met schroeven die gemonteerd worden in zowel de deur als op het kozijn. Vaak wordt gekozen voor 3 kogellagerscharnieren om de deur soepel te laten draaien.

 

Doe het zelf

Als je een beetje handig bent kun je zelf de scharnieren in een stompe deur monteren. De plaats van de scharnieren is op zowel de deur als het kozijn uitgefreesd. Op die manier ontstaat een vlak geheel als de scharnieren gemonteerd zijn. Een speling rondom van 3 millimeter is wenselijk. Voor de onderzijde kun je een speling van 5 tot 15 millimeter aanhouden.

Het voordeel van een stompe buitendeur is dat deze altijd in te korten of te versmallen is. Normaal gesproken is deze aan alle zijden maximaal 10 millimeter in te korten. Dit gaat meestal niet ten koste van de garantie op je deur.

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.