Hoe kan ik mijn beddengoed het beste wassen?

In 2018 blijkt de schurft ineens weer op te rukken en dan met name in studentenhuizen. Steeds meer studenten kampen met jeuk, schilfers en rode strepen op de huid. Al deze symptomen werden veroorzaakt door een heel klein beestje, namelijk een mijt. Je zal misschien denken dat schurft alleen in de middeleeuwen voorkwam, maar dat blijkt allang niet meer zo te zijn. Vandaag de dag kunnen we er nog steeds mee besmet raken. De meeste uitbraken vinden plaats op plekken waar veel mensen dicht op elkaar, zoals in studentenhuizen en verzorgingshuizen. De belangrijkste oorzaak van schurft onderzoek is dat het beddengoed niet goed gewassen wordt. Wij van Melli Mello leggen je graag wat de beste manier is voor het wassen van je beddengoed.

Wassen voor gebruik

Heb je een nieuw dekbedovertrek of een hoeslaken gekocht? Dan wil je natuurlijk dat de kleuren zo mooi mogelijk blijven. De manier waarop jij je beddengoed wast heeft hier een grote invloed op. Bij een nieuw dekbedovertrek is het verstandig om voor gebruik eerst een keer goed te wassen. Door het wassen kan jouw nieuwe dekbedovertrek het vocht zoals transpiratie beter opnemen.

Binnenstebuiten wassen

Bij het wassen van je dekbedovertrek en kussenslopen is het belangrijk om dit ten alle tijden binnenstebuiten keren voordat je ze in de wasmachine stopt. Door het binnenstebuiten wassen blijft de kleur van je beddengoed in takt en voorkom je dat de kleuren of patronen snel vervagen.

Overvolle wasmachine?

Overlaadt je wasmachine niet met al te veel dekbedovertrekken. De meeste mensen denken dat een wasmachinetrommel vol is wanneer hij voor 2/3 gevuld is. Dit is echter niet waar, omdat je ook rekening moet houden met het soort wasgoed. Een vuistregel die je kunt hanteren bij katoen satijnen dekbedovertrekken is dat je minstens een handbreedte aan ruimte bovenin de trommel moet overhouden. Hierdoor zal je dekbedovertrekken het schoonst uit de wasmachine komen.

Aantal graden?

Wanneer je donker beddengoed hebt, dan kun je dit het beste op 40 graden wassen. Heb je lichter of wit beddengoed? Dan kun je dit het beste op 40 tot 60 graden wassen. Kleurrijk beddengoed kan het beste worden gewassen op 60 graden, omdat bij lage temperaturen de kans aanwezig is dat de kleuren in elkaar overlopen. Check daarom altijd goed het waslabel. Bij voorkeur kun je het beste je beddengoed met vloeibaar wasmiddel wassen. Gebruik niet teveel, want dat kan witte strepen of wasmiddel vlekken veroorzaken.

Was gedraaid?
Zodra je wasprogramma is afgelopen is het belangrijk om je beddengoed direct uit de wasmachine te halen. Wanneer je de natte was te lang erin laat zitten gaat het erg kreuken en ook kan het na een tijdje muf ruiken. Probeer daarom zo snel mogelijk je was uit te hangen aan de waslijn of te drogen met de wasdroger. Bij beddengoed is het beter om een zo laag mogelijke temperatuur te gebruiken.

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.