Diverse materialen voor dekbedovertrekken

Dekbedovertrekken heb je vandaag de dag in vele soorten en maten. Maar ook zijn ze verkrijgbaar in vele soorten materialen. Katoen, percale katoen, katoen satijn, katoen flanel, katoen polyester mix, microvezel en linnen met katoen. Hierdoor is het natuurlijk lastig om te bepalen welk materiaal het beste bij jouw past. Daarom zetten wij in deze blog alles voor je op een rijtje.

Katoen

Over het algemeen worden dekbedovertrekken gemaakt van katoen. Het materiaal wordt vervaardigd uit de pluizen van een katoenplant, waardoor het 100% natuurlijk is. De pluizen worden in de fabriek gedroogd, zodat het vocht uit de vezels kan verdampen. Hierdoor houden ze schoon pluis materiaal over en de korte en lange katoenvezels worden vervolgens van elkaar gescheiden. Met de lange katoenvezels worden draden gesponnen en wordt gebruikt voor kleding, handdoeken en dus dekbedovertrekken en ander bedlinnen. Van de korte katoenvezels wordt onder andere voor de papierproductie gebruikt.

Een katoenen dekbedovertrek is sterk en gemakkelijk in onderhoud. Je kunt het gemakkelijk op een hoge temperatuur wassen en daarnaast is het redelijk kreukvrij indien je het nat hebt opgehangen. Verder voelt het lekker zacht aan op de huid, waardoor je er heerlijk onder wilt kruipen. Verder ademt en absorbeert het goed. Ideaal voor wanneer je veel transpireert tijdens het slapen. Katoen is een duurzaam materiaal en relatief betaalbaar.

Percale katoen

Katoen bestaat uit meerdere varianten, waaronder percale katoen. Dit is ook een 100% natuurlijk materiaal, maar de weving is dichter dan het normale katoen. Een dekbedovertrek van katoen perkal bestaat uit minstens 200 counts ofwel draden per inch. Hierdoor zijn dit soort overtrekken extra sterk en ook soepeler. Een dekbedovertrek van percale katoen is van iets betere kwaliteit dan die van normaal katoen. Verder komen de eigenschappen overeen met die van het normale katoen. Deze dekbedovertrekken zijn dan ook iets duurder dan het gewone katoen.

Katoen flanel

Flanel staat voor een zacht geruwde stof die uit meerdere soorten materialen kan bestaan. Er kan bijvoorbeeld gebruik gemaakt zijn van polyester (synthetisch), katoen (100% natuurlijk) of een combinatie ervan. Voor flanel wordt het garen geweven middels een zogeheten linnen- of keperbinding. Het flanel voelt zacht aan doordat het aan een of beide zijden licht geruwd wordt. Het ruwen van de stof heeft ook als voordeel dat het zeer snel warm aanvoelt en de warmte ook goed vast kan worden gehouden. Heb je het vaak koud in de wintermaanden? Dan kun je het beste kiezen voor een katoen flanel dekbedovertrek.

Katoen satijn

Net zoals de eerder besproken materialen is katoen satijn ook van 100% natuurlijk materiaal. Alleen het verschil met de katoen en percale katoen is dat voor katoen satijn een speciale weeftechniek wordt toegepast. Satijn is namelijk geen materiaal op zich, maar een weeftechniek. Bij de satijnen weeftechniek worden de draden op 220 counts geweven. Een katoen satijnen dekbedovertrek heeft een iets luxere uitstraling, dankzij het licht glanzende oppervlak. Verder voelt het net zoals de andere katoen soorten zacht en soepel aan op de huid.

 

Katoen polyester mix

Met een katoen polyester mix dekbedovertrek dat ook wel blended cotton worden de voordelen van beide materialen gecombineerd. Door het katoen is het dekbedovertrek huidvriendelijk, ademend en ook nog eens vochtregulerend. De polyester zorgt ervoor dat het dekbedovertrek extra sterk is en kreukherstellend waardoor je het niet hoeft te strijken. Verder kun je het ook gewoon op hoge temperaturen wassen. De katoen polyester mix bestaat voor 80% uit katoen en 20% uit polyester.

Microvezel

Een microvezel dekbedovertrek bestaat vaak uit polyester of polyamide (ook wel nylon genoemd) materiaal of een combinatie van deze twee. De microvezel is dus in tegenstelling tot katoen geen natuurlijk product, maar een kunstmatig gefabriceerde stof. Dit wil niet zeggen dat microvezel dekbedovertrekken zweterig aanvoelen. Dit soort dekbedovertrekken zijn ook goed in het reguleren van vocht. Verder voelt een microvezel overtrek heerlijk zacht aan en valt soepel om je heen. Het is comfortabel en licht. Je kunt het gemakkelijk wassen op hoge temperaturen en is ook nog eens strijkvrij. Het is zeer stevig materiaal en voordeling in de aanschaf.

Linnen met katoen

Ook heb je ook nog dekbedovertrekken van linnen met katoen. Linnen is een 100% natuurlijk product en hiervoor worden alle delen van een vlasplant gebruikt. In eerste instantie staat vlas bekend als grondstof voor het bijzondere weefsel linnen. Maar daarnaast kunnen de zaden van de vlasplant gebruikt worden voor het maken van olie voor het kleuren van onder andere cosmetica, verf en vloerbedekking. De productie van vlas is tijdrovend en erg intensief waardoor je voor linnen de hoofdprijs betaald. Het is een sterk en duurzaam materiaal, maar voelt vrij stug en ruw aan. Hierdoor wordt linnen vaak in combinatie met katoen gebruikt en heeft daardoor een luxe uitstraling, maar is ook gemakkelijk te onderhouden.  

Tot slot…

Deze blog is mede mogelijk gemaakt in samenwerking met Endless Mae. Dit is een lifestyle merk dat niet alleen veel aandacht besteedt aan het design van haar dekbedovertrekken, maar ook het materiaal belangrijk vindt. Zij zijn er van overtuigd dat wanneer je dekbedovertrek voorzien is van het juiste design en materiaal dit ten goede komt aan je nachtrust. Via de webshop kun je jouw nieuwe dekbedovertrek eenvoudig bestellen. En tot en met eind december 2018 profiteer je bovendien van 20% korting. Met sinterklaas en de kerstdagen in aantocht is dit natuurlijk hét moment om eens kennis te maken met dit nieuwe lifestyle merk.

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.